Počty zaistených cigariet klesajú, pašeráci sú však rafinovanejší

16.12.2012 Sobrance

Sobrance 16. decembra (TASR) - Po vstupe Slovenska do schengenského priestoru došlo v posledných rokoch k poklesu zaznamenaných prípadov pašovania cigariet cez slovensko-ukrajinskú hranicu. Pre sprísnené podmienky kontroly na cestných, ale aj železničných hraničných priechodoch sa však colníci a policajti stretávajú s čoraz rafinovanejšími formami pokusov o nelegálny transport tabakových výrobkov z Ukrajiny na územie SR.

"V období rokov 2006 až 2011 dochádzalo postupne k znižovaniu počtu zaistených cigariet. Ak porovnáme rok 2011, keď sa podarilo zhabať vyše 23.700 kartónov cigariet, s 11 mesiacmi aktuálneho roka s vyše 4748 zaistenými kartónmi, môžeme konštatovať, že klesajúci trend naďalej pokračuje," uviedla pre TASR hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície so sídlom v Sobranciach Agnesa Kopernická.

Ako dodala, policajtom na schengenskej hranici pomáhajú odhaľovať pašerákov tabakových výrobkov moderné kamerové reťazce či mobilné detekčné systémy. Na eliminácii spomínanej trestnej činnosti sa výrazne podieľa aj technologické zázemie slovenských colníkov v podobe stacionárnych a mobilných skenovacích zariadení, fibroskopov, kamerových systémov prispôsobených na nočné videnie a podobne. Veľký kus práce však odvádzajú v tejto oblasti aj špeciálne vycvičené služobné psy.

Colníci a muži zákona sa v uplynulých rokoch stretli s mnohými netradičnými formami pašovania tovarov cez hranicu. Najzaujímavejší prípad zaznamenali v lete tohto roka, keď objavili podzemný tunel vedúci medzi slovenskými obcami Vyšné a Nižné Nemecké priamo do Užhorodu. "Je to dôkazom toho, že práve pre prísnejšie a čoraz účinnejšie kontroly sa musia vymýšľať nové cesty na pašovanie tovaru," podotkol Vojtech Jakab z Finančného riaditeľstva SR.

Colníci podľa jeho slov objavujú pašované cigarety najčastejšie v dutinách motorových vozidiel. Našli sa už napríklad skryté v blatníkoch, palubnej doske, palivových nádržiach, priestoroch motora, kávovare autobusu, ale aj v subwooferi či obaloch od bonboniér a džúsov. Pašeráci ich skúšali prepraviť na Slovensko z územia Ukrajiny už viackrát aj po prúde rieky Uh. "Cigarety sme objavili už i pod železnorudnými peletami v železničných vagónoch, v drevnej guľatine, sadrových tvárniciach či v 12-valcovom motore osobného auta. Na pohon slúžilo iba šesť valcov, vo zvyšných boli cigarety," priblížil Jakab.

K poslednému zaisteniu pašovaných tabakových výrobkov došlo vo štvrtok (13.12.) ráno na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Až 8800 kusov cigariet ukrývala plynová nádrž osobného auta, ktorým prišiel na spomínaný hraničný priechod štátny príslušník Ukrajiny. Prítomnosť nelegálneho tovaru na uvedenom mieste potvrdili najprv služobné psy, následne na to aj colný skener.
 

Vyberte región